Portada del sitio > Movimientos > Nebulosa Griega: Δελτίο #17 Οκτώβρη 2017

Nebulosa Griega: Δελτίο #17 Οκτώβρη 2017

Jueves 23 de noviembre de 2017

Από αυτό το δελτίο η εκπομπή Nebulosa Gr του κινηματικού ραδιοφώνου «Ράδιο Ψαλίδι» εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το αναρχικό/αντιεξουσιαστικό ραδιόφωνο «Ραδιοφράγματα» στην παραγωγή των δελτίων. Η εκπομπή μεταδίδεται:
Δευτέρα: 15:00 raDiopaRasita / 20:00 Ραδιουργία/ 21:00 Ké Huelga Radio
Τρίτη: 11:30 raDiopaRasita/ 12:00 Ραδιοφράγματα / 20:00 Ραδιουργία / 22:00 Ραδιοφράγματα
Τετάρτη: 19:00 raDiopaRasita / 20:00 Ραδιουργία /
Πέμπτη: 15:00 raDiopaRasita / 20:00 Ραδιουργία /
Παρασκευή: 11:30 raDiopaRasita/ 20:00 Ραδιουργία /
Σάββατο: 12:00 Ραδιοφράγματα /16:00 105FM/ 22:00 Ραδιοφράγματα


Mensaje de la radio anarquista-antiautoritaria “Radiofrágmata” a propósito del inicio de la grabación del programa de Nebulosa Gr:

“Compas, les saludamos y les mandamos nuestro amor y respeto para todo lo que haces por la idea de libertad. Desde este rincón del mundo les miramos; sabemos que están en un ámbito sofocante de represión, violencia y impunidad estatal. Esperamos que se mantengan fuertes y firmes en sus ideas y en la lucha universal por la libertad. Como “Radiofrágmata” hemos asumido la grabación y emisión de este boletín porque para nosotrxs la difusión de noticias y actos de resistencia en todo el mundo es importante y crucial. Mantengan la cabeza arriba hasta la anarquía y la libertad de todos los seres humanos y los animales, y de la madre tierra. Hasta entonces lucharemos juntxs, compañeros y compañeras.”

Θέματα:

1) Πόλη Τέρας: αλήθεια και δικαιοσύνη για τη Λέσβυ
2) Οι βιαιότερες πόλεις του κόσμου για τις γυναίκες
3) Στοιχεία για τη βία στο Μεξικό για το 2017
4) Οαχάκα: συνέλευση των λαών ενάντια στις παρατυπίες των αρχών
5) Γιουκατάν: οι Μάγιας ενάντια στις φαραωνικές επενδύσεις και υπέρ της αυτοδιάθεσης
6) Μιτσοακάν: επιθέσεις μπάτσων σε κινητοποιήσεις
7) Λόφος του Wirikuta: συνεχίζεται η ανάκτηση της γης των Wixárikas
8) Γκερρέρο: 22 χρόνια κοινοτικής αστυνομίας
9) Σε υπεράσπιση των τελευταίων πυγμαίων φωκαινών
10) Γκερρέρο: δράσεις ενάντια στο εξορυκτικό μοντέλο
11) Αγιοτσινάπα: 37 μήνες πόνου και αγώνα για τους 43 αγνοούμενους φοιτητές
12) Ένας μήνας από τους καταστροφικούς σεισμούς
13) Αργεντινή: δικαιοσύνη για τον Σαντιάγο Μαλντονάδο
14) Εκουαδόρ: συναγερμός εναντίον των μεταλλευτικών
15) Κολομβία: επίθεση σε αγρότες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων
16) Ελ Σαλβαδόρ: κινητοποίηση για τη διατροφική αυτάρκεια
17) Κολομβία: γενικές απεργίες για αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων και την αγροτική μεταρρύθμιση

Γεια χαρά! Ακούτε το δελτίο 17 της εκπομπής αντιπληροφόρησης του κινηματικού ραδιοφώνου Ράδιο Ψαλίδι για το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική, σε παραγωγή του αναρχικού ραδιοφώνου «Ραδιοφράγματα». Το Δελτίο 17 μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει ένα συγκεντρωτικό δελτίο της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο Ké Huelga από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας που καλύπτει το μήνα Οκτώβρη. Στο τέλος της γραπτής εκδοχής του δελτίου υπάρχει μια ενότητα που ενημερώνει για τη δράση του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, η οποία λόγω της ρητής διαφωνίας του συντροφικού μας ραδιοφώνου Ké Huelga δεν περιλαμβάνεται στην ηχογράφηση.

Από αυτό το δελτίο εγκαινιάζουμε με χαρά τη συνεργασία μας με το αναρχικό ραδιόφωνο «Ραδιοφράγματα», που αναλαμβάνει την παραγωγή των δελτίων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το «Ράδιο Ψαλίδι». Θυμίζουμε ότι το «Ράδιο Ψαλίδι» εξαναγκάστηκε να κλείσει στις 9 Ιουλίου λόγω της άμεσης εκκένωσης που επιβλήθηκε στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων του Ρεθύμνου στο οποίο στεγαζόταν. Ας βρίσκει πάντα το όπλο της αντιπληροφόρησης τρόπους να ξεπερνά τα σύνορα και τις δυσκολίες. Να ’στε καλά συντρόφισσες και σύντροφοι από τα «Ραδιοφράγματα» και καλή μας συνεργασία. Από τη δική μας πλευρά, ως αναρχικό-αντιεξουσιαστικό ραδιόφωνο, στηρίζουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε την παραγωγή του δελτίου αυτού, θεωρώντας τους αγώνες για ελευθερία που γίνονται στο Μεξικό και στη Λατινική Αμερική κομβικό και αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της αντιπληροφόρησης όσο και της σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη, και ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες ωμής και βίαιης κρατικής και παρακρατικής καταστολής.

Συνεχίζουμε με την πρώτη είδηση:

1) Πόλη Τέρας: αλήθεια και δικαιοσύνη για τη Λέσβυ

Μετά από πέντε μήνες κινητοποιήσεων, κοινωνικής πίεσης και καταγγελίας σε διάφορους χώρους, στις 13 Οκτώβρη η οικογένεια της Lesvy Berlín Rivera Osorio και οι νομικοί της εκπρόσωποι κατέθεσαν στο εφετείο σειρά στοιχείων ώστε να χαρακτηριστεί η υπόθεση της Λέσβυ ως γυναικοκτονία εκ προθέσεως. Το πλεονέκτημα που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη είναι να ερευνηθεί το έγκλημα ως σεξιστική δολοφονία. Θυμίζουμε ότι η Λέσβυ βρέθηκε δολοφονημένη το Μάιο στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού και παρά τα σημάδια βασανισμού και τα βίντεο που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές, η επίσημη εκδοχή είναι ότι αυτοκτόνησε με το καλώδιο δημόσιου τηλεφώνου.
Η υπόθεση κερδήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως γυναικοκτονία, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές είναι υποχρεωμένες να επανεξετάσουν όλα τα στοιχεία υπό το πρίσμα των εγκλημάτων φύλου. Η εξέλιξη αυτή ήρθε κατόπιν ισχυρής κοινωνικής πίεσης και αγώνα από την οικογένεια που πλέον βλέπει μεγαλύτερη την πιθανότητα για αλήθεια και δικαιοσύνη για τη Λέσβυ και για όλες τις γυναίκες θύματα σεξιστικής βίας. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη την κωλυσιεργία και τη συγκάλυψη από μέρους των αρχών είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η κινητοποίηση, να καταγγέλλουμε τις επιθέσεις και τις παρατυπίες στη διερεύνησή τους και να αλληλοπροστατευόμαστε από τη σεξιστική βία στους δρόμους και από τις αρχές.


2) Οι βιαιότερες πόλεις του κόσμου για τις γυναίκες

Το ίδρυμα Thomson Reuters δημοσίευσε μια έρευνα για τη βία ενάντια στις γυναίκες σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, όχι μόνο για το εύρος της γεωγραφίας της βίας, αλλά και γιατί η Πόλη Τέρας βρίσκεται ανάμεσα στις βιαιότερες πόλεις για τις γυναίκες, μαζί με το Κάιρο της Αιγύπτου, το Καράτσι του Πακιστάν, την Κινσάσα του Κογκό, το Δελχί της Ινδίας και τη Λίμα του Περού.

Η έρευνα σημειώνει ότι από τις 567 γυναικοκτονίες που έχουν λάβει χώρα στην Πόλη Τέρας τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες μόνο το 36 τοις εκατό. Αυτό μετατρέπει την Πόλη του Μεξικού στην τέταρτη πόλη με το μεγαλύτερο δείκτη σεξιστικής βίας στον κόσμο.


3) Στοιχεία για τη βία στο Μεξικό για το 2017

Το 2017 έχει μετατραπεί στη χειρότερη χρονιά για την πρόσφατη ιστορία της χώρας αναφορικά με τη βία και την ανασφάλεια. Σύμφωνα με την οργάνωση «Φανάρι Εγκληματικότητας» (Semáforo Delictivo), από το Γενάρη μέχρι το Σεπτέμβρη έχουν γίνει 18.505 δολοφονίες εκ προθέσεως και 13.513 εκτελέσεις από το οργανωμένο έγκλημα. Κάποιες πολιτείες της χώρας παρουσιάζουν αύξηση στα ποσοστά των δολοφονιών μέχρι και 346 τοις εκατό, όπως στην περίπτωση της Nayarit. Επίσης σε άλλες πολιτείες έχουν αυξηθεί σημαντικά η βία και οι δολοφονίες, όπως για παράδειγμα στη Νότια Μπάχα Καλιφόρνια (Baja California Sur) όπου η δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 153 τοις εκατό. Ακολουθούν το Aguascalientes με αύξηση 121 τοις εκτατό, το Quintana Roo με 101, και η Βόρεια Μπάχα Καλιφόρνια (Baja California Norte) με 72 τοις εκατό. Σε επίπεδο Μεξικού, από το Γενάρη μέχρι το Σεπτέμβρη οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 23 τοις εκατό σε σχέση με πέρσι, ενώ οι εκτελέσεις από το οργανωμένο έγκλημα παρουσίασαν αύξηση 53 τοις εκατό.

Από τη μεριά της, το Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο και κέντρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνουν ότι αυξάνονται οι δολοφονίες, οι απαγωγές, οι βίαιες ληστείες και οι εκβιασμοί Σε ιστοσελίδα (seguridadviacivil.ibero.mx) αναφέρουν ότι στην τρέχουσα συνθήκη οι στρατηγικές ασφαλείας που προτείνονται από το κράτος είναι αναποτελεσματικές. Σε γραφήματα αποδεικνύεται η αποτυχία του «Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Ασφάλειας» παρά την αδρή χρηματοδότηση. Το κράτος του Μεξικού έχει επενδύσει από το 2008 μέχρι το 2015 πάνω από ένα δισεκατομμύριο πέσος στην ασφάλεια και την άμυνα. Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης ο ρόλος του στρατού στη συνθήκη της βίας και η κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που οφείλεται στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Είναι σημαντικός ο ρόλος της στρατιωτικοποίησης υπό την ηγεσία του κρετίνου Πένια Νιέτο, ο οποίος διπλασίασε το στρατό στους δρόμους. Επιπλέον από τις 75 μεικτές στρατιωτικές βάσεις που υπήρχαν στην αρχή της θητείας του το 2012, μέχρι το 2016 υπήρχαν 142 σε όλη τη χώρα. Για τα άτομα που σκέφτονται ότι στρατός μπορεί να σημαίνει περισσότερη ασφάλεια, το σίγουρο είναι ότι η παρουσία του έχει εκτινάξει τη βία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για παράδειγμα στην πολιτεία της Ταμαουλίπας που είναι από τις πιο στρατιωτικοποιημένες αποδεικνύεται με στοιχεία ότι η συγκράτηση της βίας απέτυχε και πλέον «πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ακραίων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι εξαφανίσεις, εκεί ακριβώς όπου βεβαιώνεται ίσως η πιο πυκνή παρουσία του στρατού στη χώρα».


4) Οαχάκα: συνέλευση των λαών ενάντια στις παρατυπίες των αρχών

Έπειτα από την εντυπωσιακή επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους από τους σεισμούς στις 7 και 19 Σεπτέμβρη στην Οαχάκα, ακολούθησε η εξαπάτηση. Αυτό κατήγγειλε στις 12 Οκτώβρη η Συνέλευση των Κοινοτήτων του Σαν Διονύσιο δελ Μαρ σε συνέντευξη τύπου όπου επιπλέον σχολίασαν ότι οι αρχές των τριών επιπέδων διακυβέρνησης έχουν αρχίσει να χορηγούν στις πληγείσες οικογένειες υπό όρους τη βοήθεια που συγκεντρώθηκε με αλληλεγγύη.

Η Συνέλευση σχολιάζει ότι ο σεισμός χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές «ως δόλωμα και ευκαιρία για να ενισχύσουν την εξουσία τους». Οι κοινότητες που απαρτίζουν τη συνέλευση σχολίασαν ότι η κυβέρνηση έστειλε αρκετούς εκπροσώπους του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) για να επιβεβαιώσουν την υπό όρους χορήγηση βοήθειας και να διασπάσουν τον κοινωνικό αγώνα στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, η Συνέλευση αποφάσισε να δημιουργήσει δικό της συμβούλιο για την αναδόμηση του Σαν Διονύσιο δελ Μαρ που θα κάνει καταγραφή των ζημιών αυτόνομα και με τη στήριξη ανεξάρτητων οργανισμών.


5) Γιουκατάν: οι Μάγιας ενάντια στις φαραωνικές επενδύσεις και υπέρ της αυτοδιάθεσης

Στις 8 Οκτώβρη, ο λαός των Μάγιας του Homún πραγματοποίησε ανεξάρτητη διαβούλευση για να αποφανθεί σε σχέση με μια μεγάλη επένδυση μονάδας εκτροφής χοίρων χωρητικότητας 45.000 γουρουνιών. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ερευνητές και νομικούς συμβούλους, μια τέτοια εγκατάσταση θα μόλυνε σημαντικά το νερό, καθώς επίσης και την κύρια οικονομική δραστηριότητα, των οικοτουρισμό στα πηγάδια. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη κοινότητα αποτελεί κομμάτι του οικολογικού δρυμού «Δαχτυλίδι των Πηγαδιών» και της «Λίμνης Yalajau». Αυτό δεν πτόησε τις αρχές που χορήγησαν την άδεια για την κτηνοτροφική εγκατάσταση, και μάλιστα χωρίς διαβούλευση με τις κοινότητες.

Τη διαβούλευση πραγματοποίησε η συλλογικότητα «Φύλακες των Πηγαδιών» ακολουθώντας τα σχετικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τη νομοθεσία που δίνει δικαίωμα στους ιθαγενικούς πληθυσμούς να έχουν λόγο σε σχέση με ο,τιδήποτε σχεδιάζεται στις περιοχές τους. Κλήθηκαν οι αρμόδιες αρχές καθώς και οι επιχειρηματίες, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί κανείς. Από την ψηφοφορία βγήκε συντριπτικά η απόρριψη της επένδυσης, με 772 ψήφους ενάντια, 52 υπέρ και 5 άκυρα. Είμαστε σε εγρήγορση για τις αντιδράσεις των αρχών και των επιχειρηματιών.


6) Μιτσοακάν: επιθέσεις μπάτσων σε κινητοποιήσεις

Οι ειδικευμένοι στη μαλακία μπάτσοι της πολιτειακής κυβέρνησης του Silvano Aureoles επιτέθηκαν και πάλι. Το βράδυ στις 10 Οκτώβρη η Μονάδα Τήρησης Δημόσιας Τάξης κατέστειλε βίαια το μπλόκο του Κινήματος Πολιτών για την Υπεράσπιση του Λόφου της Σάντα Μαρία στη Μορέλια. Το κίνημα αντιστέκεται στην κατασκευή σήραγγας που έχει προκαλέσει ρήγματα και κατάρρευση σε πολλά σπίτια, καθώς για την κατασκευή χρησιμοποιούνται εκρηκτικά. Στη διάρκεια της επίθεσης συνελήφθησαν δυο άτομα που βρίσκονταν εκεί για να καταγράφουν τις παρατυπίες των αρχών.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 13 Οκτώβρη, οι μπάτσοι επιτέθηκαν σε πορεία μνήμης φοιτητών της αγροτικής ακαδημίας του Tiripetío για την επίθεση που είχε λάβει χώρα στις 15 Οκτώβρη του 2012. Η πορεία διαλύθηκε βίαια και πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις. Την επομένη περίπου 300 φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία προς τη Γενική Εισαγγελία της πολιτείας για να απελευθερώσουν στους συμφοιτητές τους. Η πορεία δέχτηκε βίαιη επίθεση από διαφορετικά σώματα μπάτσων που απείλησαν, κυνήγησαν, χτύπησαν και συνέλαβαν τους φοιτητές. Οι φοιτητές που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από τον προσωρινό χώρο κράτησης κυνηγήθηκαν από περιπολικά. Στις 15 Οκτώβρη υπήρχαν τουλάχιστον 65 συλληφθέντες και πολλοί τραυματίες.


7) Λόφος του Wirikuta: συνεχίζεται η ανάκτηση της γης των Wixárikas

Δύο κοινότητες του λαού Ουισάρικα στην πολιτεία του Χαλίσκο γνωστοποίησαν ότι κατάφερε να ανακτήσουν εκτάσεις που εκμεταλλευόταν παράνομα μια κτηνοτροφική μονάδα. Η απόφαση για την ανάκτηση των γαιών είχε βγει από τις 21 Σεπτέμβρη αλλά οι κτηνοτρόφοι προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να μην παραδοθούν οι εκτάσεις στους Wixárikas. Για το λόγο αυτό οι αρχές της φυλής αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές για να διασφαλίσουν την ειρηνική παράδοση των εκτάσεων. Συνεχίζεται η διαδικασία και για άλλες περιοχές.

8) Γκερρέρο: 22 χρόνια κοινοτικής αστυνομίας

Στις 14 και 15 Οκτώβρη, το Περιφερειακό Συντονιστικό Κοινοτικών Αρχών – Κοινοτική Αστυνομία (CRAC-PC) γιόρτασε τα 22 χρόνια του. Στη διάρκεια των εορτασμών παραβρέθηκαν στην κοινότητα Κολόμπια δε Γουαδελούπε στο Μελιναλτεπέκ πολλές κοινωνικές οργανώσεις, κοινοτικές διοικήσεις του Όρους του Γκερρέρο, γυναίκες, παιδιά και συλλογικότητες. Οργανώθηκαν τέσσερις ομάδες εργασίας για να συζητήσουν τα θέματα της βίας, του πολέμου, της καταλήστευσης και της αντίστασης στο Γκερρέρο και στην υπόλοιπη χώρα. Η πρώτη ομάδα εργασίας ασχολήθηκε με τη μεταρρύθμιση του πολιτειακού συντάγματος σε σχέση με τα δικαιώματα των ιθαγενών και των αφρομεξικανών, και σχεδίασαν τις δράσεις απέναντι στο Κογκρέσο της Πολιτείας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ενός συμβουλίου που θα αποτελείται από κοινοτικές διοικήσεις και εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων. Το συμβούλιο θα παραδώσει μια έκθεση στο Κογκρέσο και θα το πιέσει να ψηφίσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Η δεύτερη ομάδα εργασίας συζήτησε τον Εσωτερικό Κανονισμό του Κοινοτικού Συστήματος Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Αναμόρφωσης του Όρους και της Κόστα Τσίκα του Γκερρέρο. Η τρίτη ομάδα εργασίας αφορούσε τις δράσεις υπεράσπισης του γης, τις απειλές εναντίον των κοινοτήτων από τις εξορυκτικές εταιρείες και το σχεδιασμό δράσεων για αντίσταση απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα. Στην τέταρτη ομάδα εργασίας παραβρέθηκαν οι γονείς των 43 αγνοούμενων φοιτητών της αγροτικής ακαδημίας της Αγιοτσινάπα του Γκερρέρο που αναφέρθηκαν στις έρευνες ανεύρεσης των 43 φοιτητών και τις δράσεις τους για αλήθεια και δικαιοσύνη.

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Η κοινοτική αστυνομία συνιστά θεσμό σε πολλές περιοχές των οποίων οι κάτοικοι έχουν πάρει τις τύχες τους στα χέρια τους. Οι κοινοτικές αστυνομίες συνιστούν πολιτοφυλακές. Ο τρόπος λειτουργίας αποφασίζεται από τις κοινότητες, οι οποίες τις συντηρούν, τις εκπαιδεύουν και τις εξοπλίζουν. Τα μέλη τους είναι άμισθα και παρέχουν για κάποιο διάστημα υπηρεσίες στην κοινότητά τους. Ο θεσμός απαντάται κυρίως σε περιοχές με έντονη παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος και της κρατικής τρομοκρατίας. Τα μέλη τους δέχονται έντονη κρατική καταστολή με συχνότερη την κατηγορία της απαγωγής, καθώς ως τέτοια ορίζουν οι κρατικές αρχές τη σύλληψη ενός παραβάτη από την κοινοτική αστυνομία και την ένταξή του στο κοινοτικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.


9) Σε υπεράσπιση των τελευταίων πυγμαίων φωκαινών

Στις 13 Οκτώβρη διάφορες οικολογικές οργανώσεις κατήγγειλαν τον Γραμματέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων για το πρόγραμμα διάσωσης των τελευταίων 30 πυγμαίων φωκαινών. Οι Βακίτας, όπως είναι γνωστές, ζουν αποκλειστικά στον κόλπο του Μεξικού και μοιάζουν με μικρά δελφίνια. Το πρόγραμμα σκοπεύει να τις συγκεντρώσει σε ένα καταφύγιο που όπως φαίνεται ο γραμματέας θέλει να μετατρέψει σε ζωολογικό κήπο. Οι οργανώσεις ζήτησαν η διάσωση του είδους να μην αποτελέσει αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης ή έκθεσης. Τονίζουν ότι αυτό που οδήγησε στην απόφαση της συγκέντρωσης των θαλάσσιων θηλαστικών σε καταφύγιο είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να τα προστατέψει στο φυσικό τους χώρο. Αντίθετα ένας σχεδιασμός για βιώσιμη αλίευση θα ήταν η λύση και για τα είδη της περιοχής και για τις ιθαγενικές κοινότητες ψαράδων που απειλούνται από την υπεραλίευση των μεγάλων εταιρειών.


10) Γκερρέρο: δράσεις ενάντια στο εξορυκτικό μοντέλο

Η πολιτεία του Γκερρέρο έχει μακρά ιστορία ενάντια στις μεταλλευτικές εταιρείες και στη μεξικανική κυβέρνηση που τους χορηγεί τις άδειες μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. Στις 7 και 8 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μαλιναλτεπέκ στο Όρος του Γκερρέρο ενάντια στο εξορυκτικό μοντέλο. Τη συνάντηση κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αγροτικών Αρχών για την Υπεράσπιση της Κοινοτικής Γης. Στη διάρκειά της οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες μοιράστηκαν εμπειρίες υπεράσπισης της κοινοτικής γης και των επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας από τα ανοιχτά μεταλλεία. Στη συνάντηση συμμετείχαν αγρότες από διαφορετικά σημεία της χώρας.

Παράλληλα, μερικές μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Καναδά στο Μεξικό, το Μεξικανικό Δίκτυο Πληγέντων από τα Μεταλλεία (REMA) γνωστοποίησε στις 11 Οκτώβρη ένα ψήφισμα προς τον καναδό πρωθυπουργό στο οποίο τον καλούσαν να αποσύρει τις καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες από το Μεξικό. Το ψήφισμα απαριθμεί τις παραβιάσεις στις οποίες προβαίνουν οι καναδικές εταιρείες σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινοτική γη, τις ιδιοκτησίες, το περιβάλλον, τις διαβουλεύσεις, τη νομιμότητα και τη νομική ασφάλεια των κοινοτήτων. Τα μέλη του Δικτύου απαίτησαν από τον καναδό πρωθυπουργό να άρει την άδεια της κυβέρνησής του στις μεταλλευτικές εταιρείες της χώρας του οι οποίες «εισβάλλουν και λεηλατούν» ιθαγενικούς και αγροτικούς πληθυσμούς σε διαφορετικές πολιτείες της χώρας· να άρει τη θεσμική και πολιτική στήριξη που παρέχεται μέσω των διπλωματικών οργάνων ώστε να συσσωρεύουν πλούτη ιδιώτες μέσω της καταλήστευσης· και τέλος να λάβει υπόψη την αίτηση που κατέθεσαν διαφορετικές οργανώσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική στις 26 Απρίλη 2016 για τις παραβιάσεις των καναδικών εταιρειών στην αμερικανική ήπειρο.


11) Αγιοτσινάπα: 37 μήνες πόνου και αγώνα για τους 43 αγνοούμενους φοιτητές

Τον Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 37 μήνες από τα γεγονότα στις 26 και 27 Σεπτέμβρη 2014 κατά τα οποία εξαφανίστηκε το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 43 φοιτητές της αγροτικής ακαδημίας του Σαν Ιδίδρο Μπούργος στο Γκερρέρο. Μετά από τρία χρόνια και ένα μήνα οι αρχές δεν έχουν φέρει αποτελέσματα για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Αντίθετα, αφότου παρουσιάστηκε η θεωρία της αποκαλούμενης από τις αρχές ως «ιστορική αλήθεια» το Γενάρη του 2015, στην οποία υποστηριζόταν ότι οι φοιτητές είχαν πεταχτεί στην χωματερή της Κοκούλα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη παρά τα σημαντικά στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Επιτροπή Ανεξάρτητων Ερευνητών και ο Ειδικός Μηχανισμός Παρακολούθησης για την Υπόθεση της Αγιοτσινάπα του Παναμερικανικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά οι συγγενείς δεν έχουν μετακινηθεί ούτε στο ελάχιστο ως προς τα αιτήματά τους για ζωή, αλήθεια και δικαιοσύνη. Ακολουθούν οι πιο σημαντικές δράσεις που έλαβαν χώρα τον Οκτώβρη.

Στις 24 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε η τρίτη ακρόαση στο Παναμερικανό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, όπου παραβρέθηκε μια επιτροπή γονιών των 43 φοιτητών, δικηγόροι δυο κέντρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και εκπρόσωποι του μεξικανικού κράτους. Οι γονείς ανέφεραν ότι μόλις ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση ήδη παρουσιάζονταν προσκόμματα για την απεύθυνση σε διεθνή όργανα μέσω της παρακολούθησης και της συγκάλυψης πληροφοριών και στοιχείων, την πλήρη ατιμωρησία των δημόσιων αξιωματούχων που παρακώλυαν τις έρευνες, καθώς και ενάντια σε αξιωματούχους που στήριζαν τη δήθεν «ιστορική αλήθεια». Γονείς και δικηγόροι τόνισαν ότι οι έρευνες δεν παρουσιάζουν καμία εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Επίσης κατήγγειλαν την έλλειψη ανεξαρτησίας και σοβαρότητας της Γενικής Εισαγγελίας, που από τη μια ανταμείβει άτομα εναντίον των οποίων υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, ενώ από την άλλη υποχρεώνει σε παραίτηση άτομα που συμμετέχουν σε ανεξάρτητη έρευνα.

Στις 26 Οκτώβρη, όπως κάθε 26η του μήνα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα δράσης για την Αγιοτσινάπα με πορεία και συγκέντρωση στην Πόλη Τέρας.


12) Ένας μήνας από τους καταστροφικούς σεισμούς

Μετά τη συμπλήρωση ενός μήνα από τους καταστροφικούς σεισμούς στις 19 Σεπτέμβρη που ταρακούνησαν την Πόλη Τέρας, το Μορέλος, την Πουέμπλα, την Πολιτεία του Μεξικού και την Οαχάκα πραγματοποιήθηκαν στις 19 Οκτώβρη δράσεις σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Έλαβαν χώρα μνημόσυνα για τα πάνω από 300 θύματα, ενώ χιλιάδες άτομα κατέλαβαν τους δρόμους όπου υπήρξαν καταστροφές και όπου υπήρξε αυτοοργάνωση τις μέρες που ακολούθησαν για να πραγματοποιηθούν διασώσεις, να μετακινηθούν μπάζα και να συγκεντρωθούν προμήθειες για τους σεισμόπληκτους.

Στις 19 Οκτώβρη το μεσημέρι, στο συγκρότημα στο Τλάλπαν της Πόλης Τέρας που κατέρρευσε εντελώς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άτομα, ενώ 18 διασώθηκαν, πραγματοποιήθηκε τελετουργική προσφορά και πολιτική δράση κατά την οποία οι κάτοικοι ευχαρίστησαν την κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξη εκείνες τις δύσκολες μέρες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία.
Στην περιοχή Benito Juárez της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων της διοίκησης της περιοχής κατά την οποία αναφέρθηκε ότι οι πληγέντες δεν πρόκειται να δεχτούν την πρόταση για χορήγηση δανείων για τις επισκευές.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο που απαίτησε οι επισκευές να γίνουν με δημόσιο χρήμα και όχι με δάνεια.
Ένα μήνα μετά το σεισμό και το τεράστιο κύμα οργάνωσης και αλληλεγγύης, οι κάτοικοι έχουν περάσει σε άλλο συλλογικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για διαφάνεια στη χρήση των χρηματοδοτήσεων και απορρίπτοντας προτάσεις για μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές. Επίσης φαίνεται να αρχίζει ο συντονισμός τους με άλλους αγώνες με στη συναυλία που δόθηκε στο κέντρο της πόλης, όπου οι γονείς των 43 αγνοούμενων φοιτητών και διαφορετικές ομάδες σεισμόπληκτων απαίτησαν δικαιοσύνη και αναδόμηση.
Διεθνή νέα


13) Αργεντινή: δικαιοσύνη για τον Σαντιάγο Μαλντονάδο

Ύστερα από 78 μέρες εξαφάνισης, στις 17 Οκτώβρη βρέθηκε το άψυχο σώμα του συντρόφου Santiago Maldonado στις όχθες του ποταμού Τσουμπούτ στη νότια Αργεντινή. Στις 20 Οκτώβρη ο Σέρχιο Μαλντονάδο, αδερφός του Σαντιάγο, αναγνώρισε από τα τατουάζ το σώμα του αδερφού του, αν και εκκρεμεί ακόμη το τεστ DNA.

Οι συνθήκες ανεύρεσης γεννούν πολλές αμφιβολίες, καθώς η περιοχή στην οποία βρέθηκε είχε «χτενιστεί» λεπτομερώς τουλάχιστον τρεις φορές. Οι εκπρόσωποι της κοινότητας Που Λοφ των Μαπούτσε αμφισβητούν για την πιθανότητα να τοποθετήθηκε εκεί το σώμα του μετά το θάνατό του, καθώς είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα. Θυμίζουμε ότι στις 18 Αυγούστου υπήρξε δυναμική επιχείρηση στην κοινότητα, με 300 μπάτσους, ελικόπτερα, σκυλιά και ντρον για να χτενίσουν την περιοχή. Στην έρευνα υπήρχε δικαστική απόφαση που δεν επέτρεπε στην οικογένεια του Σαντιάγο και σε οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συμμετάσχουν.

Στις 21 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε μαζική διαμαρτυρία στη Πλατεία του Μάη, που καλέστηκε από τη Συνάντηση «Μνήμη, Αλήθεια και Δικαιοσύνη». Ο δρόμος που οδηγούσε στο νεκροτομείο μετατράπηκε σε βωμό με χιλιάδες συνθήματα, εικόνες και λουλούδια για τον Σαντιάγο και την οικογένειά του. Η διαμαρτυρία απαίτησε την τιμωρία των ενόχων και όσων παρακώλυαν τις έρευνες και συγκάλυπταν τα γεγονότα.


14) Εκουαδόρ: συναγερμός εναντίον των μεταλλευτικών

Οι λαοί του Εκουαδόρ συνεχίζουν την αντίσταση ενάντια στις μεταλλευτικές και εξορυκτικές επενδύσεις. Οι κοινότητες του Ρίο Μπλάνκο στην επαρχία Azuay έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε αντίσταση ενάντια στη μεταλλευτική εταιρεία Ecuadorming που εδώ και μερικές εβδομάδες έχει αρχίσει εργασίες για την εξόρυξη χρυσού και ασημιού. Οι κάτοικοι έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες, κυρίως μπλόκα, για να απαιτήσουν την αποχώρηση της εταιρείας από τη γη τους. Μεταξύ άλλων, τα εξορυκτικά έργα θα επηρεάσουν τον Εθνικό Δρυμό του Ελ Κάχας, τον πολιτισμό και τη διατροφική αυτάρκεια της περιοχής. Παραβρέθηκαν αλληλέγγυες αποστολές που επίσης απαιτούν την αποχώρηση της εταιρείας και την παύση των επιθέσεων στους κατοίκους του Ρίο Μπλάνκο. Παράλληλα απαιτούν από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ να πάρει μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.


15) Κολομβία: επίθεση σε αγρότες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στις 5 Οκτωβρίου μια ομάδα αγροτών που διαμαρτυρόταν ειρηνικά ενάντια στη βίαιη εκρίζωση καλλιεργειών κόκας στην περιοχή του Τουμάκο στο διαμέρισμα του Ναρίνιο δέχτηκαν επίθεση από μπάτσους. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής τουλάχιστον δέκα αγρότες δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, 20 τραυματίστηκαν και τουλάχιστον ένα άτομο είναι αγνοούμενο. Στις 8 Οκτώβρη, ενώ μια αποστολή παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποιούσαν κατόπτευση στην περιοχή της σφαγής, οι μπάτσοι επιτέθηκαν και πάλι πυροβολώντας τους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες.


16) Ελ Σαλβαδόρ: κινητοποίηση για τη διατροφική αυτάρκεια

Στις 18 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της διεθνούς Μέρας για τη Διατροφή, κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα αγροτών του Ελ Σαλβαδόρ, που συμμετέχουν στο Κίνημα Θυμάτων, Πληγέντων και Πληγεισών από την Κλιματική Αλλαγή και τις Εταιρείες (MOVIAC) πραγματοποίησαν κινητοποίηση για να απαιτήσουν την εφαρμογή νόμου για τη διατροφική αυτάρκεια που να αναγνωρίζει συνταγματικά το ανθρώπινο δικαίωμα στη διατροφή και το νερό και να ρυθμίζει τη δραστηριότητα των εταιρειών στον αγροτικό τομέα σε σχέση με τον σφετερισμό της γης και των αγορών, καθώς και τη χρήση αγροτοξικών.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι οργανώσεις σημείωσαν ότι ο πληθυσμός του Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται σε σοβαρή διατροφική ανασφάλεια. Για παράδειγμα επιμένει ο χρόνιος υποσιτισμός για το 19 τοις εκατό των παιδιών κάτω των 5 ετών. Ταυτόχρονα το πρόβλημα της παχυσαρκίας επηρεάζει το 40 τοις εκατό του πληθυσμού. Συγχρόνως η αλόγιστη χρήση αγροτοξικών σκοτώνουν τον αγροτικό πληθυσμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το υπουργείο υγείας αναφέρει ότι μεταξύ του 2011 και του 2015 πέθαναν 3.662 άτομα λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Το 2015, επιπλέον, 1.144 άτομα έπαθαν δηλητηρίαση λόγω της επαφής τους με αγροτοξικά».


17) Κολομβία: γενικές απεργίες για αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων και την αγροτική μεταρρύθμιση

Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία μεγάλη απεργία που παρέλυσε εντελώς την πόλη του Μπουεναβεντούρα, ξανάρχισαν οι κινητοποιήσεις. Πριν τέσσερις μήνες η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να έρθει σε διάλογο με τους κατοίκους και να ικανοποιήσουν μια σειρά αιτημάτων κοινωνικού, οικονομικού και οικολογικού χαρακτήρα. Καθώς ωστόσο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις, στις 19 Οκτώβρη οι κάτοικοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να απαιτήσουν την εκπλήρωση των συμφωνιών.

Οι κάτοικοι της Κάουκα από τη μεριά τους βγήκαν στο δρόμο για να απαιτήσουν σεβασμό της ζωής των αγροτών και των κοινωνικών ηγετών. Η κινητοποίηση άρχισε στις 23 Οκτώβρη και αποτελεί κομμάτι διαρκούς απεργίας σε διαφορετικές περιοχές. Οι κοινότητες και οι οργανώσεις της Κάουκα που συμμετέχουν απαιτούν σε ανακοίνωσή τους «την εφαρμογή της Ολικής Αγροτικής Μεταρρύθμισης, ένα νέο όραμα για τη λύση στο πρόβλημα των παράνομων ναρκωτικών, την προστασία και εγγυήσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εγγυήσεις για την πολιτική συμμετοχή ατόμων στις κοινοτικές εκτάσεις».

***

Εδώ ολοκληρώνεται το 17ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις του Οκτώβρη 2017 έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας.
Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.

Comentar este artículo